Çalışmaları incelmeyen Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, yağışlar nedeniyle Köyceğiz, Dere ve Yaka Caddelerinin su baskınlarına maruz kalmasını önlemek için bir çalışma yaptıklarını belirterek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüsü ile birlikte toplamda 40 bin metreküp kapasiteli göletler inşa ederek taşkınları önlemeyi hedeflediklerini söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya’da taşkın risklerini önleyecek ve şehirdeki yaşam kalitesi artırılacak projeler üretmeye devam ediyor.
Bu kapsamda KOSKİ, Necmettin Erbakan Üniversitesi kampüsü içerisindeki üç dere üzerinde yürütülen taşkın koruma göleti projesinde sona yaklaştı.
Göletin inşaat sahasında incelemelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, “Bu bölgedeki yağışlar nedeniyle Köyceğiz ve Yaka Caddeleri su baskınlarına maruz kalıyordu. Bunu önlemek için bir çalışma yaptık. Proje sadece burayla sınırlı değil; Köyceğiz bölgesi dışında Dere Mahallesi tarafında meydana gelebilecek taşkınları önlemek amacıyla 5 bin metreküp kapasiteli başka bir gölet daha inşa ettik. Daha yukarılarda 10 bin metreküp kapasiteli bir gölet daha yaptık. Toplamda 40 bin metreküp kapasiteli göletler inşa ederek taşkınları önlemeyi hedefliyoruz” dedi.
GÖLETİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Köyceğiz’de sona yaklaşan göletin teknik özelliklerinden bahseden Demir, “Şu anda üzerinde bulunduğumuz göletin gövde yüksekliği 14 metre, toplam gövde boyu ise 64 metredir. 25 bin metreküp suyu tutacak kapasiteye sahip olan bu gölet, şehir merkezinde meydana gelebilecek taşkınları absorbe ederek yerleşim yerlerini koruyacak. Projeyi artık hizmete açmaya hazırız. Konya’mıza, ülkemize, üniversitemize hayırlı olsun” diye konuştu.
PROJE KAPSAMINDA 2 GÖLET DAHA YAPILIYOR
Muhtemel can ve mal kayıplarının önlenmesi için yürütülen proje çerçevesinde Meram Yaka, Meram Dere ve Meram Köyceğiz’i de içine alan projenin diğer parçaları da bulunuyor. Bu kapsamda Meram Köyceğiz ve Meram Dere mahallelerinde taşkın koruma göletleri yapılıyor. Burada da 1 adet kil dolgu gövdeli gölet ve 2 adet betonarme gövdeli gölet inşa edilerek olası afetlerin önüne geçilecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı