İçi iltihapla dolu olan dişeti apsesi, çürüyen bir dişin kökündeki yumuşak dokuya bakteriler hücum ettiğinde ortaya çıkar.
Semptomları arasında, bazen baş ağrısı ve ateşle birlikte görülebilen zonklamak ağrı, yumuşamış ve iltihaplanmış dişeti ile şişlik sayılabilir. Bu, her çocuk için acı verici ve rahatsız edici bir durumdur ve genellikle antibiyotikler içeren tedavisinin, dişi kaybetme ya da bakteri toksinlerinin kana karışmasına neden olan bir durumun (kan zehirlenmesi) gelişme riskini azaltmayı hedeflemesi gerekir. Bu rahatsızlık birincil bir dişte meydana geldiyse, erken tedavi özellikle önemlidir, çünkü altındaki kalıcı dişe de zarar verebilir. Apse patlayıp içindeki cerahat sızıntı yapmaya başladığında acının azaltılması gerekir.
Ne yapabilirsiniz?
Çocuğunuzun apse soruna karşıya olduğunu düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza ya da diş hekiminize başvurun. Doktora gidene kadar çocuğunuza yardımcı olmak için, ağzını ılık su ve tuz solüsyonuyla çalkalatın (ama çocuğunuzun solüsyonu yutmayacak kadar büyük olmasına dikkat edin, çünkü tuzlu solüsyonlar küçük çocuklarda böbrek hasarına neden olabilir). Ayrıca suyun içine ilave edilen birkaç damla Çay Ağacı yağıyla yapılan gargara da faydalı olabilir. İlerisi için koruyucu bir ölçü olarak dengeli beslenme, sağlıklı diş ve dişetleri için en iyi yollardan biridir. Çocukları, meyve ve sebzelerle besleyin, pasta ve
şekerleri en az düzeyde tutun. Diş fırçalamayı, tatsız bir işten ziyade bir eğlenceye dönüştürün; dişlerinizi normalden daha fazla fırçalamanız gerekse bile çocuğunuza örnek olmak için bunu yapın. Ayrıca çocukların üç yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine götürülmesi gerekmektedir.
Tedavi
Öncelikle tıbbi ilgi gösterilmelidir, ancak aşağıdaki tamamlayıcı terapiler de yararlı olabilir:
Bitkisel tıp: Çocuğunuzun doktoru veya diş hekimince önerilen herhangi bir antibiyotiğe ilave olarak bir bitkisel ilaç uzmanı da apseyi tedavi edebilir. Mürrüsafi gibi bağışıklık sistemini uyaran bitkiler verilebilir. Bunlar, gerektiği sürece günde üç kere ağızda çalkalanmak üzere bir bardak suya, örneğin on damla damlatılarak tentür biçiminde verilebilir.
Doğal tedavi: Doğal tedavi uzmanı, apseyi çocuğunuzdaki bir zehirlilik göstergesi olarak değerlendirebilir. Bunun nedeni, yüksek oranda şekerli ve yağlı beslenme olabilir ve bu bağlamda apse, vücudun zehirli maddeleri dışarı atma biçimidir. Çocuğun bağışıklık sistemi güçsüzleşir, dolayısıyla dengeli beslenme tavsiye edilir. Diğer bazı semptomlara göre, C vitaminin arttırılmasının yanında potasyum klorit, demir ve kalsiyum fosfat gibi ilave mineral tuzlar önerilebilir. Gevrekler gibi apsenin patlamasına yol açabilecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Doktor tarafından antibiyotik verilmişse, bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri dışarı atmaya yardımcı olmak için taze yoğurt ya da ilave asidofil salık verilecektir.
Akupunktur: Akupunkturcular apseleri ve dişeti şişlerini, kendilerinin yaş balgam ile vücudun belli bir yerinde kan akımının durması halinin bir arada varolması olarak değerlendirir ve apsenin kendisinden çok onun nedenlerini tedavi ederler. Lo- kalleşmiş noktalar kullanmak çoğunlukla acı verici olabileceği için apseden mustarip çocukları akupunkturla tedavi etmezler,
ama bazı akupunkturcular, ağız ve dişetleri üzerinde etkili olan elin kenarındaki noktaları kullanabilir. Bu çoğunlukla dişçilikte geçerlidir. Öte yandan akupunktur, apsenin ileride yeniden ortaya çıkmasını önlemek için de kullanılabilir.
Uyarı
İçindeki cerahati çıkartmak için apseyi kendi kendinize deşmeniz asla tavsiye edilmez, çünkü bu enfeksiyonun daha da büyümesine yol açabilir. Doktorunuza ya da pratisyeninize başvurmanız en iyisidir.